2021 GHD - 01 TEMATİK KAMP - 01 YARATICI YAZARLIK & YOGA KAMPI
İZMİR, ALİAĞA, YENİŞAKRAN 12 Haziran 2021 - 17 Haziran 2021
YARATICI YAZARLIK VE YOGA KAMPI 12 – 17 Haziran 2021
Gönüllü Hizmetler Derneği Afacan Gençlik Evi’nde bu konuda ilk tematik kampını yaptı.
Yazı atölyesini Füsun Çetinel yoga atölyesini de Neslihan Baykal Tuna yürüttü. Her gün 2 yazı 2 de yoga atölyesinin gerçekleştiği; 5 yetişkin katılımcı ve 2 eğitmenle toplamda 7 kişilik bir grupla verimli, bol anılı dolu dolu geçen bir yazı ve yoga bir çalışma kampı yaşadık.
Kamp boyunca öyküler okuduk, tartıştık, düşündük, yazdık, paylaştık, çok güldük, tüylerimiz diken diken oldu kimi zaman. Sofralar kurduk, kaldırdık. Sabahın erken saatlerinden gecelere kadar kah yoga yaptık, kah yazdık, esnedik, şekilden şekle girdik. Yüzdük, yürüdük…Afacan’da Heike Brandt’ın titizlikle donattığı çocuk ve gençlik kütüphanesinde çalıştık. Ne çok şey paylaştık, yaşadık hep birlikte
Yazı program içeriğimiz aşağıdaki gibiydi.
1.GÜN : Tanışma etkinliklerinden sonra “Kümeleme tekniğiyle” oluşturduğumuz kavramlardan 6 dakikalık elimizi hiç kaldırmadan aklımıza geldiği gibi bilinç akışı yazısı ortaya çıkardık. Buna “saçmalama süreci” deniyor.
Aynı gün ikinci atölyede sıfatlarla anlatmak üzerine çalışmalar yaptık. Yazıyla anlatmanın film veya tiyatro gibi göstermek olduğunu n altını çizdik.
2.GÜN : Hikaye yazmanın önemli noktalarına değindik. Başlangıç, mekan, kahraman oluşturmanın ve bir değişimi vurgulamanın yazıyı hikayeye dönüştüreceğini öğrendik.
Hikayede dialogların katkısını ve önemini öğrendikten sonra dialogların yer aldığı kısa yazılar yazdık.
3.GÜN : Mekan yaratmanın inceliklerini öğrendik. 5 duyunun buradaki önemi ve kolaylaştırıcılığını kavradık. Afacan içinde dolaşarak 5 duyu listelerimizi oluşturduk.
Öğleden sonra hikaye öncesi soru tekniği konulu bilgileri aldık; yazdığımız “Pasaklı Perhan” başlıklı hikayemizi grup içinde okuduk.
Atölyenin sonunda Neslihan ile şiir terapisi çalışmasını uyguladık. Hep birlikte şiir yazdık.
4.GÜN : Birlikte kitap okuması ve farklı tekniklerle yazılan hikaye incelemesi (Ters hikaye, “İnsan Yavrusu” ) yaptık.
Ardından Kedi-Fare özelliklerinden esinlenerek karakter, mekan ve konu tespitiyle hikaye yazma girişiminde bulunduk.
Kamp boyunca Neslihan’ın farklı yoga teknikleri, meditasyon, nefes çalışması, sanat ve ses terapisiyle de hem sağlık hem de huzur bulduk. Her çalışmamız Neslihan’ın Tibet kaseleri ve değişik enstrümanlarla yaptığı titreşim ve ses terapisiyle derin gevşeme ve rahatlama seansıyla son buldu.
Bu çalışmayı daha iyi bir tanıtımla ve katılımla sezonun başında ve sonunda yineleyebiliriz.